1993: in dit jaar bezocht ik voor het eerst het North Sea Jazz festival in Den Haag. M’n eerste kennismaking met een stampvol congrescentrum met de Statenhal als hét hoofdpodium.

Vanaf dat eerste moment heeft de bijzondere sfeer op het NSJ me getroffen, maar vooral ook de afwisseling in optredens: van piepkleine zaaltjes tot de grootste hal geschikt voor meer dan 10.000 mensen. Ik zal de optredens van o.a. Katie Melua bij de toen nog minister van Binnenlandse Zaken, Hans Dijkstal, die als presentator fungeerde voor een radio West (Den Haag) niet vergeten: in een piepklein warm zaaltje waar je bijna bij de artiest op schoot zat.

Terug naar 1993 - in de Statenhal trad o.a. B.B. King op met zijn legendarische gitaar ‘Lucille’. Ik stond midden tussen het publiek, camera met simpele zoomlens, wurmde me een beetje naar voren en maakte enkele foto’s. Onder de indruk van het optreden en de energie van deze rasartiest.

Dit was de laatste foto die ik maakte (toen was het filmpje vol en moest ik terug om te wisselen). Daarna ben ik bijna jaarlijks terug gegaan naar dit festival en heb een behoorlijk collectie foto’s opgebouwd, waarmee ik sinds eind jaren negentig regelmatig exposeer. Van deze foto heb ik toen één grote afdruk gemaakt voor m’n expocollectie.

Een deel van mijn collectie is ooit aangekocht door Golden Tulip hotel Epe en met weemoed denk ik aan die foto terug. Want zeg nou zelf: mooi vergroot heeft toch een andere impact dan op een scherm!

Jammer overigens dat sinds het North Sea Jazz in Rotterdam plaats vindt, fotograferen niet meer is toegestaan. Ik ben de laatste jaren dan ook  niet meer geweest. Maar ’t begint weer te kriebelen. Dus, als iemand die connecties met het North Sea Jazz heeft dit leest…

Oh ja, voor de liefhebbers: foto’s gemaakt met de analoge Eos 100 op Ilford HP5 Plus (ISO 400) opgewaardeerd tot ISO 1600.

Pin It on Pinterest

Share This