Den Haag 1983: op 29 oktober vond de grootste vredesdemonstratie ooit plaats in Nederland. Maar liefst 550.000 mensen demonstreerden in Den Haag en op het Malieveld.

Een demonstratie die gerust legendarisch genoemd kan worden. De betoging was gericht tegen het plan van de regering Reagan om in Europa 572 nucleaire kruisraketten te plaatsen. Achtenveertig daarvan zouden op Nederlandse grond geplaatst gaan worden en de toenmalige Nederlands regering had daarmee ingestemd. De Nederlandse bevolking dacht hier echter anders over en ging massaal de straat op. Eerst in 1981 in Amsterdam en daarna dus in Den Haag. Ik was midden twintig en vond ook dat die raketten er niét moesten komen. Prachtige leuzen werden er bedacht, zoals ‘liever een Russin in bed dan een kruisraket’.’t Werd een indrukwekkende dag met fraaie leuzen, spandoeken, typetjes (ik herinner me een ober met een kruisraket op een dienblad), bijzondere creaties en veel muziek.

Ik had m’n camera bij mij en heb maar liefst 23 foto’s gemaakt die dag. Kreun……. als ik dát bedenk. Zo’n uniek moment, ik was erbij, had m’n camera bij me en dan maar 23 foto’s. Maar goed, in die tijd was het waarschijnlijk ‘maar liefst’ 23 foto’s. Bijgaande foto is gemaakt op het Malieveld met, heel in de verte, op het podium Herman van Veen. Dát waren nog eens tijden!

(Overigens heb ik de foto’s die ik toen heb afgedrukt in een soort mapje gedaan en uitgeleend aan een bandje uit Ulft die ergens in de binnenstad van Den Haag optrad. Deze foto’s heb ik echter nooit meer terug gekregen. Stel nou dat dit gelezen wordt…. Ja, graag!)

Pin It on Pinterest

Share This