Vandaag was de opening van het ‘bloasseizoen’ van de ‘De Veluwse Midwienterhoornbloazers’, het zgn. ‘anbloazen’. De  Midwienterhoornbloazers blazen, zowel binnen als tot ver buiten de regio, op hun zelfgemaakte hoorns vanaf deze 1e Adventszondag tot Driekoningen op 6 januari (‘afbloazen’). Dan zit het er weer op en worden de hoorns weer zorgvuldig opgeborgen tot het volgende seizoen.

Het gebruik zou zijn oorsprong vinden in de Germaanse joelfeesten, de feesten die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende op 21 december. De voorloper van de midwinterhoorn, de ossenhoorn, zou rond die tijd geblazen zijn om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan er in slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen… (bron Wikipedia)

Op deze zgn. 1e Adventszondag openden de Veluwse Midwienterhoarnblazers traditiegetrouw hun seizoen. In tweetallen opgesteld (met steeds zo’n 100 m. tussenruimte) in een grote cirkel rond de Schaapskooi bij Heerde, gaven zij de prachtige diepe tonen aan elkaar door. Ondanks het druilerige weer trokken zij toch erg veel bekijks. Ook Mineke en Coby maken al jaren deel uit van deze groep en staan in de bovenste foto hun beurt af te wachten om de bijzondere klanken van de midwinterhoorn over de Renderklippen te doen schallen. Een mooie traditie.

Pin It on Pinterest

Share This