Kunstfotografie: geen kunst aan!?

Al diverse jaren fotografeer ik de kunstcollectie van kunstenaars die meedoen aan de Open Atelierdagen op de Noordoost Veluwe. Een discipline apart! Kunst in het platte vlak (2D, zoals schilderijen, tekeningen, etsen e.d.) moet vertekeningsvrij worden gefotografeerd, met de juiste detaillering en vooral de juiste kleurweergave en contrast.

Bij ruimtelijk werk is het van belang dat, behalve een juiste weergave van vorm, ook de kleur, detaillering en structuur goed weer gegeven worden. Maar vooral ook moet de bedoeling, de intentie van de kunstenaar goed tot z’n recht komen. Waar laten we het licht vandaan komen? Hoe vallen schaduwen en hoe sterk is het contrast? Wat is het ideale standpunt? Hoe moet vorm en structuurweergave zijn? Deze punten worden samen bekeken, besproken en uitgeprobeerd. Hierdoor ontstaan die opnamen die precies naar wens zijn!

Deze werkwijze heb ik in de loop van de jaren geperfectioneerd en nu ben ik zo ver dat kunstreproducties in de studio kunnen plaats vinden, waarbij direct meegekeken kan worden door de kunstenaar op het beeldscherm en aansluitend de kunstvoorwerpen en de foto’s 1 op 1 bij het juiste licht bekeken en beoordeeld worden. De foto’s kunnen direct bewerkt worden qua kleur, detaillering en contrast. Hierdoor worden de reproducties dus écht zoals ze moeten zijn: scherp, vertekeningsvrij, gedetailleerd en vooral met een zo optimaal mogelijke weergave van het origineel qua kleur en contrast en zelfs structuur.

Meer info? Vraag naar de mogelijkheden en tarieven voor zowel het fotograferen van kunst in het platte vlak als drie dimensionaal!

Credits kunstwerken (met de klok mee):

Paard - Diana Joseph, Armband - Niki Lion,  Schilderij - Cees van Brugge, Ruimtelijk werk - Han Lammers 

Pin It on Pinterest

Share This